Från hemlös till herrgårdskusk del 1


Erik Albert Andersson 1865-1953

Föräldralös

Det är oktober 1870 och Eric Albert, fem år, är ensammast i världen. Hans mamma Johanna Sophia är död sedan januari. Året innan dog hans äldre halvbror. Pappan, den tidigare soldaten vid Strängnäs kompani, Carl-Eric Lang är försvunnen.

Mammans tragiska död verkar hänga samman med sjukdom, men varför försvann pappan? Föräldrarna var inte gifta, utan anges som trolovade när Eric Albert föds. Han slipper därför bära den förnedrande beteckningen ”oäkta”.

Några år tidigare hade pappan begärt och fått avsked från tjänsten som indelt soldat. Normalt var detta en tjänst man hade till pension, men Lang slutade efter bara sex år, några månader efter att Erik Albert föddes. Enligt regementsläkarens utlåtande hade han skadat högerhanden och var inte längre duglig för krigstjänst. Betyget han fick var dock ”tjänat väl”.

Soldat Langs trassliga affärer

En soldat som lämnade tjänsten blev av med allt som gav familjen ett uppehälle, inklusive bostaden. Ny soldat skulle utses och denne skulle med sin familj flytta in i soldattorpet. Den avgångne soldaten kunde få bo kvar en tid, men måste sedan flytta ut. Det är uppenbart en sådan situation innebar en stor påfrestning för familjen. Att fadern gav sig av för att söka nytt arbete är kanske inte förvånande, men varför försvinna utan att lämna spår efter sig och varför lämna kvar sin femåriga son vind för våg?

Det finns i släkten en muntlig berättelse som går ut på att Lang inte bara blivit av med sin anställning utan att han dessutom spelat bort någon verksamhet han drev. Det var vanligt att indelta soldater bedrev någon hantverksverksamhet, ofta sånt som man hade även hade nytt av i det militära t ex skomakare. Enligt berättelsen skulle spelskulden ha övergått vad han kunde betala. Han blev helt enkelt tvungen att gömma sig för fordringsägarna. I husförhörslängden noteras 1871 att man inte vet var han är och först fyra år senare har man fått information om var han befinner sig.

Vad orsaken än var så flyttade Lang från Sörmland till Jämtland. Där fann han arbete och startade än ny familj. Lang dog 1912 bosatt vid Tivarsgården på Norderö.

Fd soldat Langs flyktväg.

Eric Albert var min morfars far. Minnet av faderns trauma att bli lämnad vind för våg satte spår hos honom. Morfar som också hette Eric var nykterist livet ut och han avskydde allt vad spel hette, särskilt kortspel.

Socialtjänsten på 1800-talet

Ensam och utan föräldrar, vad hände då med Erik Albert? När han föddes bodde familjen på soldattorpet 605. (Se kartan nedan.) Efter Langs avsked flyttade man till Valla. Där bodde morfar Johan Olof Wahl också han avskedat soldat, men med längre tjänstgöring och pension.

Wahls familj hade tidigare bott på soldattorpet 610. Nu bodde de som inhysta i Valla. Morfadern hade blivit änkling några är tidigare men hade nu två barn med pigan (de gifte sig 1874).

Man kan undra varför Erik Albert inte kunde bo kvar där.

Soldattorpen i Vansö socken, Södermanland. Källa: Evert Wahlbergs forskningsregister. http://soldatregister.p10.se/

På 1800-talet fanns två sätt att ta hand om fattiga som inte var sjuka eller gamla. En modell var rotering som innebar att de boende i socknen turades om att ta hand om den medellöse. Den andra var de beryktade fattigauktionerna. Den fattige fick då bo hos den som begärde minst ersättning av socknen för uppehället. Eftersom den inhyste förväntades arbeta efter förmåga så kunde det vara en god affär för den bonde som tog hand om en arbetsduglig fattig.

Nu var frågan: Vad skulle hände med Eric Albert?

Fortsättning följer.

[custom_link person_id=”92″]

, ,

Lämna ett svar

Updaterad: oktober 21, 2024 16:25 e m

Upptäck mer från Skåne, Gotland och allt däremellan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa