Cebeverken – en lokal industrihistoria

CeBe Christian Bergs Elektromekaniska verkstad i Svalöv


”Det är inget fel på namnet Elektroskandia Belysning men Cebe Belysning är bättre. Det stod på kvalitetsarmaturer redan på 1930-talet och nu dammar vi av det”. Så löd ett pressmeddelande från Elektroskandia den 1 september 2016.

Nu varade inte namnbytet så länge, men vad var det med namnet Cebe som fick ett företag på 2000-talet att vilja ta tillbaka det igen?

Svaret på frågan har betydelse för mig och min släkt eftersom Cebe var ett begrepp i Svalöv. Två av mina farbröder Sture och Malte arbetade där. Verkstadsbyggnaden finns fortfarande kvar. Den ligger på motsatt sida om järnvägen som Utsädesföreningens magasin.

Cebe eller Elektriska AB Chr Berg & Co som det först hette hade en föregångare i Svalöv.

Svalöfs Mekaniska Verkstad

Svalöfs Mekaniska Verkstad bildades 1894 på initiativ av den synnerligen aktive godsägaren Birger Welinder (se text om Utsädesföreningen) och fabriken byggdes på mark som tillhörde honom. Avsikten var att här producera jordbruksmaskiner. Redan 1899 övergick företaget till ett nytt aktiebolag, Svalöfs Maskinverkstäders AB som hade mekanisk verkstad, gjuteri och snickerifabrik. Man tillverkade bl. a. stenkrossar, lokomobiler och tröskor men också gödningsspridare och enklare såmaskiner. Det utfördes också olika slags maskinreparationer.

Stenkross
Stenkross tillverkad i Svalöv Foto: Bengt Oberger – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61571114

1896 utfördes den första större anläggningen, en likströmsgenerator med instrumentering och fullständig elektrisk belysning i ett bryggeri i Malmö. Följande år påbörjades en belysningsanläggning ett i ett annat Malmöhus och därefter erhölls det ena uppdraget efter det andra på såväl nyanläggningar som utvidgningar och reparationer. Under de första tio åren ägnade sig företaget inte enbart åt elektriska installationer utan levererade även elektrisk ström från en egen kraftcentral.

Här bildades 1898 också den första fackföreningen i Svalöv, Svenska Jern och Metallindustriarbetareförbundets avdelning 73. Dess öde skulle komma att vara starkt knutet till företagets öde och existerade i 75 år.

Det första avtalet träffades 1900 med en garanterad timlön om 25 öre. Medlemsavgiften till facket blev samma belopp, dvs en timlön i veckan. Arbete i gjuteriet gav extra tillägg.

Den ordinarie arbetstiden var 10 timmar per dag och 9 timmar på lördagar.

Ägaren under denna period var kaptenen von Bornstedt. Han var inte direkt en vän av facklig verksamhet. Fackligt aktiva kunde få sparken.

Cebe tar över

Aktiemajoriteten i bolaget inköptes år 1917 av Elektriska Aktiebolaget Chr. Berg & Co. Ägare till detta företag var ingenjören Christian Bergh (1868–1952). Han grundade verksamheten samma år som Welinder startade verkstaden i Svalöv. Bergh hade dessförinnan varit kompanjon med ingenjören Emil Richter och tillsammans med honom bedrivit elektrisk installationsverksamhet. De gick nu olika vägar Richter fortsatte i den gamla rörelsen som sedan övergick till Allmänna svenska elektriska aktiebolaget, Asea.

Köpet av Svalöfs Maskinverkstäder innebar en diversifiering och expansion. I fabrikslokalerna i Svalöv tredubblades lokalytan och tio bostadsfastigheter uppfördes på området till den egna personalen.

Fabrik tidigt 1900 tillverkning av transformatorer
Montering av transformatorer vid Cebe verken på 1910-talet. Källa: Svalövs arbetarrörelses hiistoria, Erik Månsson mfl, Tryckeri AB Framtiden 1987

Expansionen fortsatte. 1919 och 1922 köpte man upp två Malmöföretag som tillverkade belysningsarmatur respektive små elmotorer och apparater.
1920–1927 var elektroingenjör Carl Silvander chef. Han kom från en tidigare framgångsrik karriär på Asea.

Det skedde några smärre namnändringar på företaget men namnet Christian Berg behölls. Huvudkontoret fanns i Malmö.

Christian Berg lämnar företaget

1925 likviderades bolaget efter ett par års förluster. Fabriksfastigheter samt verksamhet övertogs av Luth & Roséns Elektriska i Stockholm och drevs vidare med namnet Nya Elektriska AB Chr Berg & Co. Christian Bergh startade, efter försäljningen till Luth & Rosén, ett nytt företag, som också bar hans namn. Det fanns alltså från år 1925 två företag med namnet Chr Bergh. Det var förmodligen det största skälet till att Luth & Rosén och senare Asea ville ha ett annat namn på företaget.

År 1930 köptes och övertogs Luth & Roséns Elektriska av Aseakoncernen och hela Chr Berg & Co:s verksamhet följde med. Aseas koncernchef Sigfrid Edström blev själv ordförande för Nya Elektriska AB Chr Bergh & Co.

Farligt arbete

1933 inträffade en olycka i gjuteriet som rapporterades i riksmedia. Vid gjutning av s. k. rödmetall, en metallblandning av koppar och zink, inträffade en våldsam explosion då zinkgas antändes. Gjutmassan stänkte runtomkring. Tre arbetare blev mer eller mindre svårt brända på armar, rygg och ben och måste föras till läkare för att få sina brännsår omsedda.

En liknande olycka drabbade några år senare gjutaren Siffe Sjögren, viktig medlem i trapetsgruppen Trion Weiner.

Alla anställde vid Cebe verken 1937
All personal vid Cebeverken 1937. Sittande i andra raden nr 6 från vänster är kontoristen Malte Holmqvist. Källa: Svalövs arbetarrörelses hiistoria, Erik Månsson mfl, Tryckeri AB Framtiden 1987
Cebe blir en del av Asea

1937 arbetar Malte Holmqvist som kontorist på Cebe. Det är från kontoret han följer de händelser han beskriver i ett brev till sin inkallade bror Eric (min far). Malte följde i spåren av sin äldre bror Sture som började som springgrabb, men blev planeringschef innan han slutade för att ge sig in i lokalpolitiken på heltid.

Nya skatteregler 1941, ffa omsättningsskatten, medförde en omkonstruktion som gjorde företaget till en mer integrerad del av Asea, ett så kallat kommissionsbolag inom avdelningen för installationsmaterial. Företaget sålde sin tillverkning huvudsakligen genom Asea belysning.
Från denna tid var rörelsen uteslutande förlagd till Svalöv. Där renodlade företaget sin inriktning på produktion av belysningsarmatur under Aseas ledning.

Golvlampa
Golvlampa tillverkad vid Cebe. Bilden hämtad från en aktionssajt.

År 1943 då företaget fyllde 50 år ändrades firmanamnet till Cebe Aktiebolag som är en omskrivning av Christian Berghs initialer. Företagets verkställande direktör 1942–1954 var Hugo Edström som avlöstes av Ernst Tägil. Båda tillsatta av Asea.

Namnet Cebe fanns kvar inom Aseas grossistbolag Elektroskandia under lång tid. År 1969 slogs Cebe Aktiebolag samman med Aseaägda AB Järnkonst. År 2016 återlanserade Elektroskandia varumärket Cebe som upphörde igen år 2021.

Utsädesföreningen och Utsädesbolaget har spelat en viktig roll för utvecklingen av svenskt lantbruk. Birger Welinder som var upphovet till den verksamheten startade också den mekaniska verkstaden i Svalöv, som sedan blev Cebe och sedan en del av Asea som i sin tur blev en del av det globala ABB. Det är mycket historia som utgår från lilla Svalöv i Skåne.

Källor


Updaterad: januari 6, 2025 19:03 e m

Upptäck mer från Skåne, Gotland och allt däremellan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa